Αγγελική ΓαβριήλογλουΑγγελική Γαβριήλογλου

Η Αγγελική Γαβριήλογλου γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2018 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (International Hellenic University) στο τμήμα  «Σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο» (“Black Sea and Eastern Mediterranean studies”).  Από το 2020 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Freie Universität Berlin, στο τμήμα των «Νεοελληνικών σπουδών» ( “Neogräzistik”).

Υπό την εποπτεία του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της  Έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στο project «Χαρτογραφώντας τη μνήμη. Οι Εβραίοι μαθητές της Θεσσαλονίκης στο Δεύτερο Παγκοσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.», το οποίο έχει παρουσιαστεί  σε διεθνή συνέδρια και εργαστήρια. 


 

Ξένια ΕλευθερίουΞένια Ελευθερίου

H Ξένια Ελευθερίου είναι υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικής στο Α.Π.Θ. Η μεταπτυχιακή της έρευνα «Η δημόσια ιστορία ως συγκρουσιακό θέμα: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο» έλαβε το 2019 την Υποτροφία Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Συνεργάστηκε με τον Έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ευάγγελο Χεκίμογλου, για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Μουσείο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και βιβλιοκρισίες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην δημόσια ιστορία του Ολοκαυτώματος, την εβραϊκή ιστορία, τη Διδακτική της Ιστορίας και την Ιστορία της Εκπαίδευσης.  


 

 

Νίκος ΚέκερηςΝίκος Κέκερης

O Νίκος Κέκερης είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ κι ερευνά σχετικά με τον οικονομικό αντισημιτισμό στη Θεσσαλονίκη κατά το Ολοκαύτωμα. Για τη μεταπτυχιακή του εργασία για την αρπαγή έργων τέχνης από τους ναζί έλαβε υποτροφία από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Μεγάλωσε στην Αρναία Χαλκιδικής, σπούδασε κι εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη. Σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου κι είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). 


  

  

 

Δρ. Ανδρέας ΜπουρούτηςΔρ. Ανδρέας Μπουρούτης

Ο Ανδρέας Μπουρούτης είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Μεταπολεμικός μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης και η τύχη των εβραϊκών περιουσιών».

Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκει το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ).

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Η ιταλική στάση και οι εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»


 

 

Σοφία ΧριστοφορίδουΣοφία Χριστοφορίδου

H  Σοφία Χριστοφορίδου είναι δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, με εμπειρία 20 ετών σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, περιοδικά, τηλεόραση και online media. Από το 2007 είναι συντάκτρια στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2016 είναι μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του site ερευνητικής δημοσιογραφίας www.insidestory.gr

 Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (BA) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα (MA) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Search